Nove ideje - sanjska kopalnica

Kot veliko gospodinj si je opisano kopalnico že dolgo želela. Zato si je pri izbiri materialov in razporeditve vzela čas in vse dedalje skrbno izbrala.

Kopalnica pred obnovo je imela položene temnejše modre ploščice, spuščen leseni strop, bide, stari zarjaveli radiator in banjo na čelu kopalnice.

   

Klasična kopalnica izdelana v sedemdesetih.

Prvo je poterbno odstraniti opremo, ploščice i banjo. Hiša ima izdelano vertikalni kanal po katerem so speljane inštalacije, stene so z izjemo do sosedne vrstne hiše, ki je armiran beton zidane z votlimi zidaki 10 cm. Strop je bil obložen z leseno podkonstrukcijo in obit z paneli.

 

Potrebno je bilo zamenjati celotno dotrajano inštalacijo (vodovod, centralno, elektro). V novi kopalnici je zamišljena na desnem robu banje podometna baterija z izpusti enega na stropu z kvadratnim tušom z učinkom padajoče vode (RAINSHOWER) in ročko.

 

    

 

Na čelni strani kadi je še ena poometna ročka, ki ima izspust nad banjo. Uporabi se za točenje banje, veder,...dostopna je skozi tuš steno, ki sega od roba do roba in skoraj do vrha. Stena ima vstop na sredini skozi dvojna vrata in omogoča ustvariti parno kopel v domači banji. Nad kadjo je dodatna elektro napeljava katera z lučmi primernimi za mokre prostore ustvari igro svetlobe v vodni pari.

  

 

Na levi strani banje je radiator lojtra, nad njim je ventilator, ki po uporabi parne kopeli posrka vlago in pod lojtro ročaj, ki omogoča lažje vstajanje. V kopalnici je poleg lojtre vgrajeno vodno talno gretje, ki je kontroliran prek ventila. Tlak v kopalnici je bil v celoti odstranjen, nato smo vgradili dodatno toplotno izolacijo in posebne plošče za talno gretje, ki toploto usmerja. V tlaku je sifon v primeru izlitja vode, ki je skrit pod umivalnik. Sifon je liti kromiran kar mu daje moč in dolgoletni lep izgled.

  

Namesto klasične školjke in bideja so se odločili za visečo školjko in podometen kotliček. Poleg kotlička bo locirana podometna baterija in tuš ročka, ki se bo uporabljela za intimno nego. suhomontažni podometni kotliček smo zaprli z vlagoodpornimi gipskartonskimi ploščami. Ob školjki bo viseča omarica zato je potrebno plošče ojačati z konstrukciskim lesom. Nosilna konstrukcija kotlička ima zabetonirane nogice in dodatno pozidana do višine školjke (ne obvezno a ob morebitni večji obremenitvi priporočljivo), kad je poleg celotne sprednje strani pozidana v celoti po dnu kadi in na sedmih točkah po notranjih robovih z plinobetonskimi zidaki.

  

V kopalnici je 6 vtičnic vsaka na točno določeni višini in položaju, centralna luč, luči nad ogledalom, dve luči nad banjo, luč za ogledalom in ventilator kar nanese 6 tipk pred kopalnico. Vtičnice imajo pokrovček proti vlagi. Uporabljen je modulski sistem. Odtoki so izdelani iz plastike. Glavna odtočna cev je kovinska oblečena z plastiko pri adaptacije kopalnice je bila zamenjana z pvc odtok iz nadstropja višje je predelan v novo napeljavo. Dovodne cevi so izdelane iz aluplast cevi z izolacijo (16,18 fi), uporabljeni so bili kvalitetni fitingi in spoji, ki so stisnjeni z visokim pritiskom. Centralna napeljava železne cevi smo predelali z brenerjem priklop na novo lojtro pa je bil izveden z bakrom.

 

 Stene v kopalnici so bile pri natančnem pregledu zelo iz plajbe (vertikalnosti) in pravokotnosti, paralernosti in ploskvosti bila je potrebna večjega posega pri tlaku je iz ničlo padala stena tudi po 2-3 cm. Kar bi se pri polaganju ploščic in kasnejši montaži izkazalo za zelo moteče. Ploščice so se po zidarski obdelavi položile v tankoslojno lepilo na tlaku zaradi talnega gretja na ekstra fleksibilno lepilo.

Če natančno pogledate so ploščice in armatura položene po načrtu vsaka baterija je nasredini burdure ročka so na enaki razdalji iz vertikale, banja je na celo ploščico na tlaku je cela ploščica, police, burdure, ki v prostoru dobijo smisel vode, slapa, dežja,... celotna kopalnica je zasnovana po fensuju zato je v osnovi enostavna kopalnica zahtevala natančnost in doslednost pri izdelavi.