Majhna kopalnica v mansardi v piranu z odtokom iz sosednjega stanovanja brez tople vode, tuša, kuhinje, grelec, ventilator...

Želje da ima nova kopalnica tuš, pralni stroj, vgradni kotliček, bojler, obseg kopalnice naj se ne poveča (v stanovanju je oken kateri bi z širjenjem kopalnice zmanjšali pogled na morje iz dnevnega prostora možna je podaljšati kopalnico a pogoj je da ostane dovolj prostora z kuhinjo).

Problem predstavlja:

  •  delno mansardna delno spuščen strop v kopalnici (problem višina tuš kabine, bojler),
  • odtok f110, ki je na višini 10 cm od tal (spelan je iz sosednjega stanovanja po kanalu),
  •  zidovi so kombinacija zidanega iz kamna in pregradnih lesenih sten oblečenih z trstiko in ometanih z cementnoapnenim ometom.
  • Tlak je izdelan iz lesne konstrukcije in obit z ladiskim podom.

Shema  kopalnice

 

 

Investitorju so predložili idejno zasnovo prikazano na sliki:

 

Kopalnico smo iz prvotne širine 150 in dolžine 90 cm. Razširili na 150 x 150 cm. Potrebno je bilo porušiti zid z obstoječimi vrati in postaviti kasetna drsna vrata dimenzije 70cm x 200cm. Kasetni del konstrukcije se fiksira na osnovno konstrukcijo in zapre z vlagoodpornima gipskartonskim ploščami. V predel nad vrati se vstavi toplotna in protihrupna izolacija in zapre z gipskartonskimi ploščami. Tako smo dobili kot ob vrati z širino 80 cm x 80 cm za postavitev tuš kadi. Poleg tega je v tem delu kopalnic prierna višina stropa za postavitev tuša in vrat (220 cm, poševni stropi mansarda).

 

Zaradi visoko postavljene odtočne cevi smo uporabili podometni kotliček z izlivom v steno tako je bilo možno odtočno cev skrit za konstrukcijo kotlička (h=10cm) in speljati za tuš (h=15cm) in v kuhinjo (h=50cm) za PS in lijak se je f50 cev vdelala v zid.

Stanovanje ima dovod mrzle vode na katerem smo začeli z krogličnim ventilom in pripravo za števc. Ventil in števc sta skrita v zidu ob školjki in zaprta z vratci iz keramične obloge tako, da ni moteča a lahko dostopno. Voda je bila po stanovanju razpelana z aluplast cevi f18 in fi16. Bojler je bil nameščen nad pralni stroj. Cevi so se vdelale v steno na kamniti steni je bilo problematično izsekavanje kanalov ker je trdnost kamnov in slaba malta nedopuščala klasično štemanje potrebno je bilo izrez z diamntno ploščo, na steni z leseno podkonstrokcijo pa izrez z krožno žago in dodatne ojačitve.